- Στοκ: Διαθέσιμο
- Κωδικός: 3328
- Βάρος: 1.20kg
Συνοπτικός βίος Αγίας Θεοδώρας
Η οσία Θεοδώρα γεννήθηκε στην Αίγινα το έτος 812. Βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο της εικονομαχίας, οπότε μνημονεύονται για πρώτη φορά επιδρομές των σαρακηνών πειρατών της Κρήτης στην περιοχή του Σαρωνικού κόλπου. Η Αίγινα λεηλατείται και οι κάτοικοι μεταναστεύουν. Βλέποντας αυτά τα γεγονότα αναγκάζονται η Οσία με τον σύζυγό της να μεταναστεύσουν στην Θεσσαλονίκη, γιατί η συμβασιλεύουσα της Αυτοκρατορίας προστατευόταν από την ισχυρή οχύρωσή της, πρωτίστως δε από τον πολυούχο της Άγιο Δημήτριο, θεωρούμενη απόρθητη πόλη.
Στη θεοφρούρητη πόλη του Αγίου Δημητρίου αποκτούν τρία παιδιά, από τα οποία το δεύτερο και το τρίτο πέθαναν σύντομα. Το μοναδικό τους παιδί το αφιερώνουν στο Θεό, σε ηλικία έξι ετών, στο μονύδριο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά. Το μονύδριο αυτό σαν μικρό που ήταν περιφρονήθηκε από τους εικονομάχους, γι' αυτό κι η ηγουμένη Αικατερίνη ζούσε εκεί μαζί με λίγες ορθόδοξες μοναχές. Την επόμενη μέρα η μικρή κόρη της Οσίας έλαβε το αγγελικό σχήμα και το όνομα Θεοπίστη. Λίγο μετά πεθαίνει ο σύζυγός της Θεοδώρας. Η Αγία μοιράζει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας στους φτωχούς κι εγκαταλείπει κατ' αυτόν τον τρόπο τον κόσμο, για να καταφύγει το 837 στην Ιερά Μονή του πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου, στο κέντρο της πόλης σήμερα, όπου περνάει η οδός Ερμού.
Αναφέρουν οι βιογράφοι της ότι ήταν τόσο επίπονη και δύσκολη η άσκησή της μέσα στο κοινόβιο, που παρέμενε σχεδόν πάντοτε νηστική, χωρίς να πίνει νερό ολόκληρη την εβδομάδα εργαζόμενη πολύ σκληρά σ' όλες τις εργασίες της μονής.
Η Θεοδώρα έζησε στο κοινόβιο 55 χρόνια, από το 837 ως την ημέρα της οσιακής κοιμήσεώς της στις 29 Αυγούστου του 892.
Αντιμετώπισε με καταπληκτική καρτερία και δύναμη τα πολύ αυστηρά επιτίμια που της έθετε η ηγουμένη Άννα για να την παιδαγωγήσει.
Κάποια Κυριακή η γερόντισσα Άννα βλέποντας πως η οσία Θεοδώρα συμπεριφερόταν προς την Θεοπίστη ως μάνα κι όχι ως αδερφή της μονής (η Αγία Θεοπίστη μόνασε στην ίδια μονή με την μητέρα της από κάποιο διάστημα και μετά), φροντίζοντάς την καθημερινά με μεγάλη περιπάθεια μπροστά ακόμη και στις άλλες αδερφές, έθεσε και στις δύο επιτίμιο από εκείνη τη στιγμή να μην ανταλλάξουν ούτε λέξη στο εξής μεταξύ τους, το οποίο επιτίμιο διήρκησε 15 χρόνια.
Στις 29 Αυγούστου 892 σε ηλικία 80 ετών η Αγία εκοιμήθη κι εμφανίστηκε στην μορφή της και ιδρώτας ( η Οσία είναι η πρώτη μοιροβλύτιδα αγία που εμφανίζεται στην Θεσσαλονίκη) που εξέχεε θεία ευωδία.
Μια αλυσίδα θαυμάτων άρχισε κατά την ταφή της που συνεχίστηκαν ως την μετακομιδή του ιερού της λειψάνου στις 3 Αυγούστου του 893 σε μαρμάρινη λάρνακα στο καθολικό της Μονής.
Το Στοιχείο που προσιδιάζει στην περίπτωση της Οσίας Θεοδώρας είναι η έμβλυση ευώσους ελαίου (μύρου) από το λείψανο της, την κανδύλα που κρεμόταν πάνω από την λάρνακά της και την εικόνα της. Το γεγονός αυτό κατατάσσει την αγία στην κατηγορία των μυροβλυτών αγίων της Εκκλησίας μας.
Αγία Θεοπίστη: Το έτος 868 η Θεοπίστη εξελέγει ηγουμένη της μονής του πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Η σαρκική κόρη έγινε πνευματική μητέρα της Θεοδώρας. Ένα θαυμαστό περιστατικό μαρτυρείται στο συναξάριο της Οσίας Θεοδώρας, όπου σύμφωνα με αυτό όταν εκοιμήθη η Αγία Θεοπίστη άνοιξε ο τάφος της Αγίας Θεοδώρας όπου βρέθηκε το λείψανο θαυματουργικά μετατοπισμένο στην άκρη του τάφου, παραμερίζοντας για να ανταφιαστεί το σκήνωμα της Αγίας Θεοπίστης.